iris.nutricoach

info@irismango.cz

+420 721 714 252

Probiotika

Probiotika

Probiotika - zdraví střev - mikrobiom

Už Hippokrates tvrdil, že nemoc začíná ve střevech.

Nyní je vědecky prokázáno, že až 70 % našeho fyzického i duševního zdraví a imunity ovlivňuje právě mikrobiom, tj.skupina střevních organismů. Střevu se říká druhý mozek díky propojení, které se nazývá OSA STŘEVO - MOZEK, jelikož bylo zjištěno, že mikrobiom komunikuje s mozkem (a i naopak).


Mikrobiota osídlující naše střevo si dokonce dovede říci, nač má chuť. Takže když často jíme sladké, tak bakterie z cukrů osídlí střevo a budou chtít být stále krmeni cukrem (proto časté chutě na sladké). To, co vkládáme do úst nás doslova ovládá. Proto je nezbytné pečovat o střevní mikrobiom a krmit ho potravinami, které jeho zdraví (tedy naše celkové zdraví) podporují.


K normálnímu vývoji mozku je zapotřebí správné osídlení střev nepatogenními bakteriemi. Narušení střevního mikrobiomu může vést k poruchám nálady, k depresím, autismu, schizofrenii, poruchám trávení, ke slabé imunitě, častým zánětům atd.

Pokud Vás trápí některý z následujících zdravotních problémů a chcete ho vyřešit, sledujte můj profil, znám cestu, jak z toho ven.


  • propustnost střeva

  • potíže s trávením (časté říhání, nadýmání, pocity těžkosti)

  • úzkosti a deprese

  • častá únava (především po jídle)

  • nezvladatelné chutě

  • potíže s vyprazdňováním (průjmy, zácpy)

  • potravinové alergie a intolerance

Probiotika jsou bakterie, které při podání v příměřeném množství prospívají našim střevům.

Prebiotika jsou látky podporující růst prospěšných bakterií. Se správnou živnou půdou budou v našich střevech vznikat správné bakterie.

Účinky probiotik

  • Usnadnění trávení laktózy a jiných sacharidů.

  • Prevence a léčba průjmu vyvolané antibiotiky, rotaviry, průjmy způsobené chemoterapií, cestovatelského průjmu.

  • Podpora imunitních mechanismů organizmu, zejména přirozené imunity.

  • Úprava zácpy, prevence nafukování.

  • Snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů, prevence aterosklerózy, prevence řídnutí kostí, snížení rizik zánětlivých procesů.

  • Zlepšení psychického zdraví.

Probiotické potraviny: nepasterizované jogurty, kefír, acidofilní mléka, některé sýry, kyselé zelí, kvašená zelenina a další.


Prebiotické potraviny: pórek, cizrna, kukuřice, lněná semena, banány, fíky, sušené švestky, rozinky


Potraviny posilující mikrobiom: vývar z masa a kostí, jablka, kakao, domácí kvašené zelí

WHO – Světová zdravotnická organizace definuje probiotika jako živé organismy, které, jsou-li aplikovány v adekvátním množství !!!, působí příznivě na zdravotní stav hostitele.

(ano, to znamená, že špatným dávkováním nevhodných doplňků si můžete spíše uškodit!)


Tato probiotika, která sama užívám, obsahují kombinaci 12 probiotických kmenů (standardně najdete tak 4-6 kmenů). Tato jsou ošetřena tzv. tyndalizační technologií, nedochází tak k narušení probiotického účinku a přátelské bakterie si zachovávají svůj účinek a přispívá k přirozené obnově střevní mikrobioty. Působí ve všech částech střeva, jak v tenkém, tak tlustém. Tuto vlákninu neumí naše tělo využít, strávit ani vstřebat. Je však důležitou živinou pro naše prospěšné střevní bakterie.


Mimo to podporuje množení bakterií bifidogenního typu ve střevech. V tom tlustém navíc zvyšuje produkci butyrátu přátelskými střevními bakteriemi. Butyrát je pro naše tělo velmi prospěšná látka. Slouží také jako zdroj energie pro buňky střevní sliznice, a tím napomáhá k obnově její integrity (celistvosti).

Naše chutě řídí střevní bakterie! Uzdravte střevo ➡️ Zbavte se chutí na nesmysly!

Pokud řešíte autoimunitní, chronické, kožní, psychické obtíže nebo jste podstoupili více antibiotických zaléčení, není v silách potravin správně osídlení střev obnovit. Zdravá a pestrá strava je samozřejmě základ. Ale pokud se chcete skutečně uzdravit, uzdravte svá střeva vhodnými probiotickými a prebiotickými doplňky.

Mikrobiom

Mikrobiom tvoří bilióny bakterií, hub a dalších mikroorganismů. Pomáhá řídit trávení, má příznivý vliv na obranyschopnost a mnoho dalších aspektů zdraví.


Jakmile máme totiž narušenou střevní bariéru, náš mikrobiom je oslaben (nepokrývá dostatečně střevní stěnu), což vede k onemocněním kvůli oslabené imunitě, která dále způsobuje:

  • trávicí obtíže

  • autoimunitní choroby

  • psychická onemocnění (deprese, ADHD..)

  • tloustnutí

  • kožní potíže (akné, ekzémy...)

  • náchylnost k infekčním onemocněním

  • kvasinková onemocnění a mykózy

Střevní bariéru narušují:


  • mykotoxiny

  • chemické látky (např.nevhodná kosmetika, parabeny...)

  • patogeny (viry a plísně)

  • toxiny

  • umělá sladidla

  • průmyslově zpracované tuky (sladkosti, margaríny...)

  • průmyslově zpracované cukry (sladkosti...)

  • moderní lepek (obyčejné pečivo...)

  • antibiotika & farmaka

  • dlouhodobý chronický stres

Zdravý mikrobiom = dobře vyživované přátelské kmeny střevních bakterií naše tělo před všemi těmito působky chrání, aby nedošlo k "propuštění" (např.syndrom PROPUSTNÉHO STŘEVA) patogenů do organismu.

Fakta

  • Nedávná studie zjistila, že lidé konzumující tatáž jídla, měli odlišnou hladinu cukru v krvi, což je způsobeno typem bakterií ve střevech.


  • Některé druhy bakterií mohou produkovat mozkovou chemikálii zvanou neurotransfer. Například serotonin je antidepresivní neurotransfer, který se z 90 % vytváří právě ve střevech.


  • Střevo je s mozkem fyzicky propojeno pomocí milionů nervových buněk. Střevní mikrobiom tedy může mozek ovlivňovat pomocí zpráv, které jsou do mozku vysílány právě pomocí těchto nervů.


  • Studie ukázaly, že některá synbiotika mohou zlepšit deprese a další mentální onemocnění.


  • Mikrobiom je jedním z důvodů, proč jsou alergie a astmata v současné době na vzestupu. Během posledních 30 let se jejich počet ztrojnásobil. Důvodem jsou změny mikrobiomu v důsledku nadužívání antibiotik a posun ve stravování směrem k průmyslově zpracovaným NEPOTRAVINÁM.

Chci PROBIOTIKA, jak mám postupovat?

Made by: ELIS web | 2024