EPIGENETIKA a její perspektivy pro ovlivnění lidského zdraví
Epigenetika je velmi mladý obor vycházející z genetiky. Zabývá se změnou chování našich genů a také tím, jak se geny mění následkem našeho chování.
>> Epigenetika zkoumá vnější vlivy, které dovedou ovlivnit zapínání a vypínání určitých genů zodpovědných za rakovinu, alergie, autoimunitní a neurodegenerativní onemocnění, cukrovku či sklony k obezitě a vysokému krevnímu tlaku.
>> Epigenetika říká, že tyto konkrétní vnější vlivy mohou velmi výrazně ovlivnit či dokonce zcela zvrátit projevy geneticky predisponovaných zdravotních obtíží a rizik.
>> Výživa
Životní styl
Vliv toxinů ve vzduchu
Vliv toxinů ve stravě
Emoční vlivy
Spousta vnějších vlivů může spustit negativní epigenetické procesy (např. špatná výživa matky vede k náchylnosti k obezitě, diabetu a srdečním onemocněním dítěte), což znamená, že zdraví dítěte v dospělosti ovlivňuje životní styl matky již od početí.

>> Špatná životospráva jako je nadměrná spotřeba alkoholu a dalších návykových látek, nedostatečný spánek, nekvalitní výživa atp. negativně ovlivňuje především:
Náchylnost k určitým chorobám
Fyzickou a psychickou kondici
Rychlost procesu stárnutí
>> Nejdůležitější faktory v procesu „zapnutí“ (expresi) genů ovlivňujících pozitivní epigenetické mechanismy jsou:
Úprava životního stylu
Přiměřená a kvalitní výživa
>> Pomocí cílené výživy lze zapnout např. tumorsupresorové geny, které v těle dovedou potlačovat nádorové bujení.
JAK EPIGENETICKY OVLIVŇOVAT KVALITU ŽIVOTA na denní bázi
>> Min. 30 minut pohybové aktivity denně
>> Pobyt na čerstvém vzduchu – optimálně 2 hod denně
>> Konzumace rybího oleje kvůli omega-3 NMK (nenasycené mastné kyseliny, které nalezneme v sardinkách, makrele, lososu, vlašských ořeších a lněných semínkách)
>> Používání kurkumy, kari, rozmarýnu, a zázvoru v kuchyni
>> DDD vlákniny (cca 30 g)
>> Dostatek čerstvých potravin (vybraných druhů ovoce a především listové zelené
zeleniny) kvůli obsahu flavonoidů, antioxidantů a dalších látek
>> Pití kvalitního zeleného a bílého čaje
ZDROJE:
>> (Kaati, G., et al. Cardiovascular and diabetes mortality determined by nutrition during parents´and grandparents´slow growth period. European Journal of Human Genetics)
>> Simmons, R. Epigenetics and maternal nutrition: nature vs. nurture
>> Bjornnson, M.D. Fallin, A.P., Feinberg. An integrated epigenetic and genetich approach to common human disease. Trends Genet
>> Simopoulos AP. Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases
>> Negrini M, Ferracin M, Sabbioni S, Croce CM.
>> MicroRNAs in human cancer: from research to therapy
>> Thangapazham RL, Pass N, Maheswari RK. Green tea polyphenol and epigallocatechin gallate induce apoptosis and inhibit invasion in human breast cancer cells