5 nejčastějších chyb žen při hubnutí

aneb tudy cesta, jak zhubnout, nevede

1. DRASTICKÉ DIETY

Při přemýšlení nad tím, jak zhubnout, je první, co nás napadá, vygooglit si tu nejdrsnější dietu bez cukru či bez příloh, kterou právě drží celebrity nebo influenceři a díky níž shodili i 20 kg za měsíc! Ovšem už nám nikdo se stejně zářivým úsměvem nepoví zdravotní rizika, která nám, ženám, při drastickém kalorickém deficitu hrozí: ztráta menstruace, hormonální rozvrat, ztráty vědomí a mdloby, selhání ledvin, PPP atp.

2. NÁKLADNÉ REDUKČNÍ PROGRAMY

Z obrazovky TV i PC na nás často volají a útočí na naše křehké sebevědomí nejrůznější dietetické programy zaručující téměř okamžitou redukci hmotnosti, ovšem už se nedozvíme, jaké nepříjemné překvapení v podobě jo-jo efektu nastane při návratu na přirozenou, byť vyváženou, stravu.

3. ZÁZRAČNÉ SPALOVAČE

„Stačí tobolka ráno, tobolka večer a budete lehčí o 5 kg za týden bez dalších omezení!“ Jsou vám tato slova povědomá? Ano? Tak je mějte na paměti a mějte prosím také na paměti, že je to LEŽ. Tyto zázračné pilulky obsahují většinou pouze různé extrakty a vlákninu, jejichž mix způsobuje zvýšenou termoregulaci (pocení) a možná i pocit sytosti, ovšem nikoliv zázračný úbytek hmotnosti.

4. VYNECHÁVÁNÍ JÍDEL

Jedním z nejjednodušších způsobů by se mohlo zdát prosté vynechání některého z jídel, ovšem seberu-li tělu některé z pokrmů, na které je zvyklé, nastává problém v podobě ztráty energie, sníženého mentálního výkonu, neukojitelných chutí a také zhoršené nálady, což může vést k nezadržitelnému přejedení u nejbližší cukrárny.

5. NEUVÁŽENÝ POHYB

Pokud se rozhodneme řešit snížení hmotnosti pohybem, je vhodné postupovat uváženě a opatrně. Častou chybou totiž bývá „přepálení“ startu, naplánování cvičení na každý den, které vede k přetrénování a velmi rychlé ztrátě motivace a chuti do dalšího pohybu.

JAK ZHUBNOUT SPRÁVNĚ?

Chceme-li snižovat hmotnost zdravě, chutně a především trvale, cesta vede přes harmonické a kvalitní stravování. Jezte 2x-5x denně základní suroviny, pokrmy připravujte jednoduše, používejte dostatek čerstvých potravin, pečujte o svůj mikrobiom i psychickou pohodu.
Hýbejte se pro radost a dostatečně pijte čisté tekutiny.

Potřebujete-li se zdravým stravováním pomoci, neváhejte se na mě obrátit! Naučím Vás správně se stravovat, poradím Vám, jak správně zhubnout a připravím Vám individuální NutriPlan přímo na míru pro Vás. Více info ZDE.